ИсторијаПрича о предузећу Први партизан је почела двадесетих година прошлог века. Оснивач фабрике, Јакоб Пошингер, је 1927. године у сарадњи са војском и владом Краљевине Југославије преселио своју производњу из Крања (Словенија) у Ужице. Након набавке машина погони су били опремљени за производњу ловачких пушака и пиштољске муниције.
Фабрика је почела са радом 1. маја 1928. године у касарни "Стеван Немања" у Крчагову. Током прве две године у фабрици је радило 150 радника.

 

Власти града Ужица су 1935. године поклонили г. Пошингеру земљиште на коме је изграђена нова фабрика. Полагање камена темељца 20. јуна 1935. године је означило почетак изградње прве приватне фабрике овакве врсте на Балкану.
Званично име фабрике је било "Фабрика оружија и муниције Ужице" - ФОМУ.

У почетку ФОМУ је производила више различитих калибара укључујући Централ 7мм, 12мм, Браунинг 6.35мм, 7.65мм, 9мм, Српски Нагант 7.62мм, а такође и ловачке специјалне чауре за бездимнИ барут. Прављене су и једноцевне и двоцевне ловачке пушке калибра 12, 16 и 20.

У наредним годинама фабрика је почела производњу војних пушака калибра 7.9мм и муниције за државни пиштољ калибра 9мм. Такође је рађен и ремонт војних пушака.


На почетку Другог светског рата окупационе снаге су тешко оштетиле производне погоне и уништиле управну зграду до темеља. Град је ослобођен 24. септембра 1941. године и фабрика оружија је поново почела са радом под контролом партизанских власти. Погони за производњу муниције и алатница су пресељени у тунеле трезора Народне банке док су остали погони пресељени у околину града.

Током тог периода Ужице је био једини град у Југославији, а вероватно и у Европи, у коме је фабрика оружија радила под окупацијом. Фабрика је имала веома важну улогу у опремљању јединица Народно ослободилачке војске и била је веома позната по производњи "танких и дугачких пушака" - партизанки и ручних граната.

Фабрика је престала са радом 22. новембра 1941. године када је у подметнутној експлозији погинуло више од 120 радника.

По завршетку Другог светског рата, 5. септембра 1947. године, ФОМУ је добила ново име "Први партизан" и постала је власништво државе.

Крајем седамдесетих година предузеће "Први партизан" је почело изградњу нових погона и објеката што је омогућило повећање капацитета и увођење нових производа.